MeMo2 introduceert Flow: ‘Nieuwe olie voor de marketing analytics business’

By adminn 7th May 2020

MeMo2 introduceert Flow: ‘Nieuwe olie voor de marketing analytics business’

Flow biedt AI gedreven voorspellingssoftware.

MeMo2 gaat zijn vorig jaar geïntroduceerde realtime crossmediaal meetplatform THX uitbreiden met Flow: AI gedreven voorspellingssoftware.

De THX.app wordt onder Nederlandse panelleden verspreid en adverteerders kunnen dagelijks monitoren hoe het bereik van hun campagnes is onder welk publiek en wat de effecten zijn van online en offline retailbezoek.

De interactiedata uit THX koppelt MeMo2 nu aan econometrische en AI gestuurde modelleringssoftware en zo komt het onderzoeksbureau tot voorspellingsmodules. Met de tool wil MeMo2 ‘de bakens verzetten’ in marketing analytics.

Gedragsvoorspellingen zoals toekomstige verkoop-aantallen, switchgedrag, merk-overweging, loyaliteit en retentie heeft dagelijkse menselijke interactie data (People Centric Data) nodig om optimaal te kunnen fungeren.

Daarnaast zijn die data en kennis ook nodig om allerlei scenario’s te kunnen inschatten en naspelen. Met THX zijn die data nu aanwezig. Flow biedt daarin modules die gericht zijn op de optimalisatie van businessperformance en salesgroei, merksterkte, klantretentie, multichannel retailtraffic en mediaeffectiviteit.

‘Mensen zijn geen willoze wezens’

Marcel Vogels, oprichter MeMo2, legt uit: ‘Mensen zijn geen robots of willoze wezens. Dat is momenteel wel het uitgangspunt van marketing analytics. Hier worden verkoopveranderingen eenzijdige verklaard en toegewezen aan de hoeveelheid en mix van ingezette media-middelen. Maar mensen vertonen grillig consumptief gedrag en worden daarin ook beïnvloed door emoties, eerdere ervaringen, het sociale netwerk, feitelijke en gefragmenteerde media-exposure en uiteindelijk percepties. Elke dag weer. Moderne marketeers en growth hackers moeten dit enigma zien te ontcijferen. Met Flow spelen we daar op in.’

Hij geeft een voorbeeld: ‘In THX kunnen we vaststellen of een loyale klant van de ene supermarkt ineens vaker naar de andere supermarkt gaat vanwege de aanbiedingen. We kunnen zien hoe vaak dat is, bij welke type aanbiedingen, et cetera. Dit vroegtijdige switchgedrag, zeker als dat over heel Nederland het geval is, zal een betrouwbare indicatie zijn omtrent toekomstige marktaandelen als de business blijft zoals hij nu is. Dit soort data was niet beschikbaar. En al helemaal niet op dagniveau. Dit is het nieuwe olie voor de Nederlandse marketing analytics business. Zonder die olie blijven analytics gewoon “regressie-modelletjes”.’